Sign in to follow this  
Followers 0
john doe

mx5 błędy,problemy,opinie,sugestie

91 posts in this topic

w mx5 nie działają mi żadne rozszerzenia(trzeba poczekać na ich aktualizację niektóre są w toku ) ,na jakąkolwiek stronę wejdę to nie mogę jej przewinąć kółkiem myszy muszę kliknąć w jakiekolwiek miejsce i dopiero w tedy da się przewinąć , ,gesty myszy kiedyś gestem mogłem wywoływać główne menu ,zakładki wyłączyć dzwięki teraz tego nie da się zrobić , ,miejmy nadzieję że błędy zostaną usunięte edit.jednak rozszerzenie violentmonkey i skrypt youtube center z którego ja korzystam działa ,działanie mx5 na pewno nie jest to 4.4 ani dziadostwo 4.9 moim zdaniem coś po środku 

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 18.07.2016 at 9:09 PM, john doe said:

w mx5 nie działają mi żadne rozszerzenia(trzeba poczekać na ich aktualizację niektóre są w toku ) ,na jakąkolwiek stronę wejdę to nie mogę jej przewinąć kółkiem myszy muszę kliknąć w jakiekolwiek miejsce i dopiero w tedy da się przewinąć , ,gesty myszy kiedyś gestem mogłem wywoływać główne menu ,zakładki wyłączyć dzwięki teraz tego nie da się zrobić , ,miejmy nadzieję że błędy zostaną usunięte edit.jednak rozszerzenie violentmonkey i skrypt youtube center z którego ja korzystam działa ,działanie mx5 na pewno nie jest to 4.4 ani dziadostwo 4.9 moim zdaniem coś po środku 

dlaczego gdy przy pomocy tłumacza google wbudowanego w mx chcę przetłumaczyć tekst całej strony z języka angielskiego na polski to za każdym razem muszę ręcznie wskazać że chcę żeby przetłumaczył na język polski ,jeśli chodzi o tłumaczenie zaznaczonego tekstu w tym wypadku prawidłowo tłumaczy na język polski 

Share this post


Link to post
Share on other sites
3 hours ago, john doe said:

dlaczego gdy przy pomocy tłumacza google wbudowanego w mx chcę przetłumaczyć tekst całej strony z języka angielskiego na polski to za każdym razem muszę ręcznie wskazać że chcę żeby przetłumaczył na język polski ,jeśli chodzi o tłumaczenie zaznaczonego tekstu w tym wypadku prawidłowo tłumaczy na język polski 

Ponieważ używasz przeglądarki w języku angielskim :wink:.

 

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites
2 hours ago, magg said:

Ponieważ używasz przeglądarki w języku angielskim :wink:.

 

z tego co widzę to tłumaczenie na j polski  jest w trakcie 64% no cóż poczekamy zobaczymy 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam takie dwie :)

1. Wie ktoś jak odpalić ostatnią sesję? Tak patrzałem, szukałem i nie znalazłem :o

2. Co do aktualnej wersji v5.0.0.2700 to nie radzę zmieniać żadnej opcji związanych z silnikiem (Settings>Advanced i opcje takie jak:  Always use Ultra Mode (Some websites might be displayed incorrectly) oraz Enable standard rendering in Retro Mode(This option is available on IE8 or higher versions) niech zostaną domyślnie (pierwsza bez "ptaszka", druga ma być z "ptaszkiem")), ponieważ (przynajmniej ja tak miałem) źle się wczytują strony - po prostu nie ładują się do końca lub jakby były archiwalne - mimo odświeżania, nawet tego, który odświeża cache.

Nie wiem czy z YT i Gmail miałem też przez to problem czy był inny (np. rozszerzenie), bo gdy tylko wszedłem w jakiś film to odświeżało trzy razy i crash strony, a w przypadku Gmaila to jak otwarłem inną kartę i wróciłem do Gmail to też odświeżało. Jak wróciłem do ustawień fabrycznych i nie ruszyłem tylko tych opcji (jeszcze UserAgenta nie ruszyłem po przywróceniu ustawień).

Share this post


Link to post
Share on other sites
52 minutes ago, PablooS said:

Mam takie dwie :)

 

1. Ostatnia sesja jest w zakładce w QA ( patrz screen) - i nie funkcjonuje zbyt dobrze.

2.  Enable standard rendering in Retro Mode - dotyczy tylko i wyłącznie trybu retro. Więc póki przeglądasz strony w trybie Ultra - ustawienie to nie ma dla Ciebie znaczenia.

Co do reszty problemów - sprawdź najpierw przeglądarkę bez włączonych/ zainstalowanych rozszerzeń... dopiero potem zgłaszaj problemy.

Jak już wspominałem tutaj wielokrotnie - Mx 5 to nic innego, niż wcześniejsza wersja 4.9 z innym interfejsem. Więc wszelkie problemy z odtwarzaniem wideo również tutaj występują.

Od ponad 6 miesięcy nic w tej kwestii się nie zmieniło...

Desktop_MaxthonSnap20160724160239.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ostatnie zdanie jest niedokończone u mnie - zagapiłem się widocznie.

Gdy przywróciłem ustawienia domyślne to wszystko działa ok, więc rozszerzeń nie musiałem ruszać (mimo wszystko i tak wyłączyłem wcześniej wszystko, co nic nie dało).

Share this post


Link to post
Share on other sites
23 hours ago, magg said:

Ponieważ używasz przeglądarki w języku angielskim :wink:.

 

dziś uaktualniłem sys do win 10,i moje problemy z przewijaniem stron o którym pisałem powyżej już nie występują czyli na 7 był problem a na 10 jest ok co mnie bardzo cieszy 

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzisiaj wyskoczył mi komunikat że dostępna jest aktualizacja ,byłem w lekkim szoku ,myślałem że nie wrócą już te czasy kiedy mx wyświetlał aktualizacje ,gdzie można sprawdzić jakie błędy zostały naprawione,w jaki sposób można sortować zakładki żeby te nowe były na końcu a nie jak teraz na początku 

Share this post


Link to post
Share on other sites
9 minutes ago, john doe said:

dzisiaj wyskoczył mi komunikat że dostępna jest aktualizacja ,byłem w lekkim szoku ,myślałem że nie wrócą już te czasy kiedy mx wyświetlał aktualizacje ,gdzie można sprawdzić jakie błędy zostały naprawione,w jaki sposób można sortować zakładki żeby te nowe były na końcu a nie jak teraz na początku 

 

MaxthonSnap20160726103929.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minutes ago, magg said:

 

MaxthonSnap20160726103929.png

tak tylko że to nie działa obojętnie którą opcje zaznaczę zawsze nowa zakładka pojawia się na początku a nie na końcu 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Just now, john doe said:

tak tylko że to nie działa obojętnie którą opcje zaznaczę zawsze nowa zakładka pojawia się na początku a nie na końcu 

Wiele osób to zgłaszał, łącznie ze mną.

Jak widzisz, nikogo ten błąd nie interesuje :wacko:.

Co mogę Tobie poradzić?

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam problem ze stroną loteria paragonowa a konkretnie z auto-uzupełnianiem hasła w odpowiednich polach,te pola są puste auto-........nie działa  

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, john doe said:

mam problem ze stroną loteria paragonowa a konkretnie z auto-uzupełnianiem hasła w odpowiednich polach,te pola są puste auto-........nie działa  

Spróbuj dodać loginy na nowo.

To całe importowanie danych z Mx 4.9 nie działa praktycznie wcale.

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, magg said:

Spróbuj dodać loginy na nowo.

To całe importowanie danych z Mx 4.9 nie działa praktycznie wcale.

niestety na tej konkretnie stronie to nie działa mimo iż hasło wprowadzone przeze mnie zostało zapamiętane to nie pojawiło się podczas logowania, no nic będę m usiał wpisywać za każdym razem ręcznie 

Share this post


Link to post
Share on other sites
20 minutes ago, john doe said:

niestety na tej konkretnie stronie to nie działa mimo iż hasło wprowadzone przeze mnie zostało zapamiętane to nie pojawiło się podczas logowania, no nic będę m usiał wpisywać za każdym razem ręcznie 

Spróbuj jeszcze ALT + do uzupełnienia loginu na tej stronie.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
24 minutes ago, magg said:

Spróbuj jeszcze ALT + do uzupełnienia loginu na tej stronie.

 

pomogło dzięki 

Share this post


Link to post
Share on other sites

dosyć często wyskakuje mi taki komunikat gdy próbuję wejść na stronę ,nie na jakąś konkretną 

_Obrazy_MaxthonSnap20160730171334.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 minute ago, john doe said:

czy to jest bezpieczne rozwiązanie nie będę miał żadnych problemów,ja łączę się z internetem przez wifi  ,który z tych dwóch dns-ów wpisać google czy open 

http://buildpc.ovh/windows-10-zmiana-serwerow-dns/ - przeczytaj pierwszy akapit lub użyj Googla do zaczerpnięcia większej ilości informacji na temat DNS.

"Problem" opisany przez Ciebie nie jest w żaden sposób powiązany z Maxthonem (są to uroki nowych systemów MS) - więc uważam dalszą dyskusję (na temat DNS) za zbyteczną.

 

Share this post


Link to post
Share on other sites
1 hour ago, john doe said:

czy to jest bezpieczne rozwiązanie nie będę miał żadnych problemów,ja łączę się z internetem przez wifi  ,który z tych dwóch dns-ów wpisać google czy open 

Tutaj masz bardzo dobrze opisane działanie DNS jak i sprawdzanie błędów: http://traxter-online.net/funkcjonowanie-i-reczna-zmiana-serwerow-dns/ oraz opis programu do szybkiej zmiany serwera. Dodatkowo można skorzystać z narzędzi na tej stronie: http://www.dnsstuff.com/tools , aby sprawdzić działanie wybranego serwera DNS. Jeśli chodzi o serwer, to OpenDNS jest dobry. Lepiej mi się sprawdzał od google. Obecnie używam innego od dostawcy VPN (DNS leek protection).

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam pytanie w inbox-ie po lewej stronie jest taka mała ikonka v i odwrócone e wie ktoś co one oznaczają 

Share this post


Link to post
Share on other sites
4 minutes ago, john doe said:

mam pytanie w inbox-ie po lewej stronie jest taka mała ikonka v i odwrócone e wie ktoś co one oznaczają 

It's your VIP status.  It should have a V1, V2, or V3.

Share this post


Link to post
Share on other sites

zmiany jakie zauważyłem w betce ,na plus zauważalna poprawa szybkości ładowania stron,można usuwać rozszerzenia ,zmieniony interfejs,na minus w dalszym ciągu nie działa sortowanie zakładek,nie można ściągnąć ikon zakładek,mam na pasku folder z zakładkami,nie mogę usunąć  pojedynczych zakładek w tym celu  muszę przejść do inboxa

Share this post


Link to post
Share on other sites

gdy zaloguje się do passkeeper i wył a potem wł mx to muszę od nowa wprowadzać hasło,czy tak powinno być 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited)

Przeszedłem na MX5 beta i zrobiłem wielki błąd, "zyskałem" podwojone, potrojone Ulubione popakowane w kilka folderów + to samo "na wierzchu", a do tego posortowane systemem programistów MX5, a nie jak miałem wcześniej, i bez ikonek, po których szybko odnajdowałem co chciałem, gdyby przynajmniej moje oryginalne sortowanie było zachowane, to pół biedy. Postanowiłem wrócić do MX4, i tu same problemy:

1. Sortowanie Ulubionych zmiksowane przez MX5 przeszło do MX4, ale to przywróciłem z wybranej kopii online.

2. MagicFill: potraciłem hasła - ogrom tych samych pozycji zostało zwielokrotnionych (pokopiowanych), w bardzo wielu, tam gdzie Nazwa użytkownika była np. mailem, wpis maila został dopisany kilka razy, a czasem Nazwa użytkownika została zastąpiona adresem strony, której logowanie dotyczy, w innych pozycjach zamiast hasła pojawiły się "chińskie" znaczki podobne do tych jakie pojawiają się, gdy np. dysk twardy pada, i co dziwne, jeśli ta sama pozycja została zwielokrotniona, to w miejscu hasła "chińskie" znaczki są różne, mimo że hasło jest takie samo (bo pozycja ta sama, a jedynie pokopiowana wiele razy). Przywrócenie kopii MagicFill z folderu Backup z ustawien Maxthona pomaga na chwilę, gdyż z powodu synchronizacji online błędna kopia znów jest przywracana. W tym przypaku nie da się wybrać kopii online, którą chcemy przywrócić, jak w przypadku Ulubionych. Czyli ogrom haseł zostało bezpowrotnie straconych, tego się już nie odzyska. Albo ja nie znam sposobu. Chyba że da się przywrócić z kopii z dysku i tą kopią nadpisać tą błędną online, zanim nadpisze nasze starania naprawy szkód MX5.

3. QuickAccess: wiadomo jaki jest w MX5, gdy wróciłem do MX4 z 6 stron zrobiły się 3 - 1-wsza zakładka/strona Quick Access zmieniła się w brązowe kafelki z wypisanymi na nich literami alfabetu, po jednej na każdy kafelek, po kliknięciu na nich nic się nie pojawia, a jedynie błąd ładowania strony, 2-ga zakładka/strona jest pusta, a 3-cia zawiera tylko kilka kafelków, o dziwo, działających. I tu znów, jak w przypadku MagicFill, mogę przywrócić je z kopii z folderu Backup z ustawień Maxthona, ale jak przy MF od razu są przywracane kafle z błędnej kopii online, którą zrobił MX5. Także i w tym przypaku nie da się wybrać kopii online, którą chcemy przywrócić, jak było w przypadku Ulubionych. Ale tu można się trochę pomęczyć: wyłączyć internet, przywrócić kopię z folderu Backup, spisać kafelki, włączyć internet, poczekać aż zostanie przywrócona błędna kopia online, usunąć kafelki przywrócone z błędnej kopii, i ponownie "na piechotę" utworzyć spisane wcześniej kafle.

Można też po prostu wyłączyć synchronizację online, poprzywracać kopie z folderów Backup Maxthona 4 i cieszyć się dawnymi ustawieniami MF i QA, lecz tylko na jednym komputerze - po włączeniu synchro wszystko znów się spier... Coś za coś. A chyba tak nie powinno być.

Pozostaje mi męczyć się z ostatnią w miarę dobrze działającą wersją MX4, czyli 4.4.8.2000, na której sporo stron nie działa prawdłowo, np. nc+ go przeprasza, że nie może się wyświetlić, bo przeglądarka z której korzystamy jest zbyt stara i nie obsługuje potrzebnych komponentów :-(

Myślę, że MX5, to porażka programistów, i raczej nie będę już jej wypróbowywał, za dużo bezpowrotnie straciłem haseł i czasu na naprawę jej szkód. Współczuję betatesterom.

Edited by Dzacho
Literówka

Share this post


Link to post
Share on other sites
On 1.08.2016 at 9:57 PM, john doe said:

gdy zaloguje się do passkeeper i wył a potem wł mx to muszę od nowa wprowadzać hasło,czy tak powinno być 

Tak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

mam problem z bing-iem,jak widać nie pokazuje awatara etc.odświeżenie strony nic nie daje 

tatka20160806110541.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
8 minutes ago, john doe said:

mam problem z bing-iem,jak widać nie pokazuje awatara etc.odświeżenie strony nic nie daje 

 

Sprawdzałeś filtry w ABP ( bo jak pamiętam to zawsze "lubiłeś" mieć z nimi problemy :wink:) ?

Desktop_Notatka20160806111924.png

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sign in to follow this  
Followers 0