slawomirro Posted February 5, 2017 Report Share Posted February 5, 2017 4.9.4.3000, czyli ostatnia wersjia 4.9x. Wersja 5 mi na razie nie pasuje, poczekam na jej dopracowanie, niemniej...: Od piątku wieczór nieoczekiwanie Facebook zaczął się zawieszać u mnie w komputerze. Tylko się wiesza pod Maxthonem, w Chrome i w Firefox jest ok. Karta zawiesza wszystkie inne karty i muszę zamknąć przeglądarkę ręcznie przez Menadżer Programów. Wiesza się tylko i wyłącznie Fecebook, wszyskie inne strony działają bezproblemowo. Nie zmieniałem ostatnio nic, żadnego programu nie instalowałem, antywirusowo przeskanowałem, komputer jest czysty od wirusów. Wyłączyłem wszyskie rozszerzenia, bez zmian. Wyczyściłęm cache,itp rzczy - bez zmian. Win7 64bit, profesional, PL. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Galileusz Posted February 5, 2017 Report Share Posted February 5, 2017 14 hours ago, slawomirro said: Od piątku wieczór nieoczekiwanie Facebook zaczął się zawieszać u mnie w komputerze. Tylko się wiesza pod Maxthonem, w Chrome i w Firefox jest ok. Karta zawiesza wszystkie inne karty i muszę zamknąć przeglądarkę ręcznie przez Menadżer Programów. Wiesza się tylko i wyłącznie Fecebook, Spróbuj przełączyć MX w tryb gościa i sprawdź czy to samo się dzieje. Ponadto, jeśli używasz wersji instalacyjnej to wypróbuj na portable. P.S. Jak wyczyściłeś cache itp. to usuń również pliki z UserData\Temp i z AppData\Local\Temp Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawomirro Posted February 6, 2017 Author Report Share Posted February 6, 2017 Mam, rozwiązałem sam problem, ale nie znam jeszcze przyczyny. Maxthon łączył się przez zaporę przez port 9201. Wywaliłem wyjątek z zapory Windows, Maxthon przywitał mnie monitem o udostępnienie "wyjątku zapory". Odmówiłem, FB działa. Z ciekawości, tymczasowo, znów zatwierdziłem ten port w zaporze, FB nie działa. Czyli coś w samej przeglądarce przez port 9201 blokowało mi FB, a konkretnie w monecie łączenia pojawiała się informacja o oczekiwaniu na AppCache i obciążenie procesora wzrastało do 65%. Czyżby znów twórcy Maxthona przez jakąś "tylną furtkę" coś grzebali? Po co Maxthonowi port 9201 ?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
Galileusz Posted February 6, 2017 Report Share Posted February 6, 2017 3 hours ago, slawomirro said: Czyżby znów twórcy Maxthona przez jakąś "tylną furtkę" coś grzebali? Po co Maxthonowi port 9201 ?! Wątpliwe, aby po ostatniej awanturze coś kombinowali. Co do portu, to musiałbyś sprawdzić z jakim adresem chce się połączyć. Sam port nie wiele wskazuje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawomirro Posted February 6, 2017 Author Report Share Posted February 6, 2017 3 hours ago, Galileusz said: Wątpliwe, aby po ostatniej awanturze coś kombinowali. Co do portu, to musiałbyś sprawdzić z jakim adresem chce się połączyć. Sam port nie wiele wskazuje. A jak to sprawdzić? z czym się łączyło W opcjach zapory jest ustawienie "adres zdalny: dowolny". Rozumiem, że to jest gdzieś indziej? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Galileusz Posted February 6, 2017 Report Share Posted February 6, 2017 4 hours ago, slawomirro said: A jak to sprawdzić? z czym się łączyło W opcjach zapory jest ustawienie "adres zdalny: dowolny". Rozumiem, że to jest gdzieś indziej? Musisz mieć jakiś program do analizy sieci. Ja używam np. Wireshark (zaawansowany). Ty możesz użyć przykładowo Network Monitor 3.4. Tutaj jest video: https://www.youtube.com/watch?v=N7StgkMgMPI Programów tego typu jest sporo, więc wybór należy do Ciebie. Na http://portable.info.pl/category/narzedzia/internetowe/ możesz znaleźć coś w wersji portable. Link to comment Share on other sites More sharing options...
slawomirro Posted February 6, 2017 Author Report Share Posted February 6, 2017 7 hours ago, Galileusz said: Musisz mieć jakiś program do analizy sieci. Dziś jak widziałem wogóle cała domana maxthon.com była niedostępna, niemniej znalazłem coś takiego. Przy aktywnym porcie 9201 przeglądarka przy odpalonym Facebooku łączy się z serwerami: push70201d40xx9ik1.maxthon.cn push56300f00xx9ik1.maxthon.cn Gdy nie ma FB, do takich połączeń nie dochodzi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Galileusz Posted February 6, 2017 Report Share Posted February 6, 2017 1 hour ago, slawomirro said: push70201d40xx9ik1.maxthon.cn push56300f00xx9ik1.maxthon.cn Gdy nie ma FB, do takich połączeń nie dochodzi. Podane adresy wskazują na "China Railway Telecommunications Center". To firma telekomunikacyjna, gdzie Maxthon pewnie ma domenę i dzierżawi łącze. Przypuszczam że to jakiś skrypt śledzący FB chce się tam łączyć i odpytać. Pewności jednak nie mam. Jeśli Ci zależy na odpowiedzi, trzeba by zapytać na głównym forum w sekcji "MX4 & Earlier Version Discussion/General Product Support". Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Archived
This topic is now archived and is closed to further replies.