Recommended Posts

Posted

Czekamy teraz na oficjalne stanowisko Chin (czytaj twórców Mx) :titter:

Zapowiada się interesująco...

W międzyczasie, każdy kto martwi się o swoją prywatność, niech używa innej przeglądarki.

• magg featured this topic
Posted
2 minutes ago, magg said:

Czekamy teraz na oficjalne stanowisko z Chin :titter:

Zapowiada się interesująco...

a kto nas nie szpieguje,w mniejszym lub większym zakresie robią to wszyscy twórcy oprogramowania i niestety nic się z tym nie da zrobić oczywiście można zmienić przeglądarkę, ale kto mi da gwarancję że za jakiś czas gdy będę korzystał z nowej przeglądarki będąc w iluzorycznym przeświadczeniu że  to co robię,jakie strony przeglądam i że nikt nieupoważniony nie ma dostępu do tych informacji a tu ni z tego ni z owego specjaliści od bezpieczeństwa stwierdzą że i w tej przeglądarce jestem szpiegowany i co w tedy znów ma szukać nowej    ile można ,szczerze mam zagwostkę nie wiem co zrobię na pewno będę śledził ten temat  

Posted
12 minutes ago, john doe said:

a kto nas nie szpieguje,w mniejszym lub większym zakresie robią to wszyscy twórcy oprogramowania i niestety nic się z tym nie da zrobić oczywiście można zmienić przeglądarkę, ale kto mi da gwarancję że za jakiś czas gdy będę korzystał z nowej przeglądarki będąc w iluzorycznym przeświadczeniu że  to co robię,jakie strony przeglądam i że nikt nieupoważniony nie ma dostępu do tych informacji a tu ni z tego ni z owego specjaliści od bezpieczeństwa stwierdzą że i w tej przeglądarce jestem szpiegowany i co w tedy znów ma szukać nowej    ile można ,szczerze mam zagwostkę nie wiem co zrobię na pewno będę śledził ten temat  

Tylko, że w większości przypadków jesteś "informowany" o zbieraniu informacji o Tobie.

I teoretycznie nie musisz się na to zgadzać/ możesz wyłączyć szpiegowanie.

A jak wynika z tych testów - Maxthon nie respektuje tego . I w tym jest problem...

Posted
8 minutes ago, magg said:

Tylko, że w większości przypadków jesteś "informowany" o zbieraniu informacji o Tobie.

I teoretycznie nie musisz się na to zgadzać/ możesz wyłączyć szpiegowanie.

A jak wynika z tych testów - Maxthon nie respektuje tego . I w tym jest problem...

myślę że sami użytkownicy  muszą wymóc zmiany w tym zakresie ponieważ maxthon a dokładniej ludzie którzy decydują w jaką stronę ma zmierzać ten program, sami z siebie  nie cofną się ani o pół kroku ,zobaczymy jaka będzie reakcja,odzew w chinach bo tam jest najwięcej ludzi korzystających z mx,jak to mówią w kupie siła 

Posted
11 minutes ago, john doe said:

myślę że sami użytkownicy  muszą wymóc zmiany w tym zakresie ponieważ maxthon a dokładniej ludzie którzy decydują w jaką stronę ma zmierzać ten program, sami z siebie  nie cofną się ani o pół kroku ,zobaczymy jaka będzie reakcja,odzew w chinach bo tam jest najwięcej ludzi korzystających z mx,jak to mówią w kupie siła 

Przypomnij mi - kiedy - cokolwiek się zmieniło w Maxthonie, pod wpływem próśb użytkowników ?!

Posted

Obawiam się czy wystarczy odwagi małym żółtym rączkom cokolwiek napisać. "Jak się nie podoba to nie będzie miseczek z ryżem przez miesiąc no i co nam zrobicie?"

Posted

Tak jak można było się spodziewać - dostałem tylko lakoniczną odpowiedź na temat tego "problemu" : 

W skrócie " to nie tak miało być - jutro to sprawdzimy" .

MaxthonSnap20160714181011.png

Posted
2 minutes ago, magg said:

Przypomnij mi - kiedy cokolwiek się zmieniło w Maxthonie pod wpływem próśb użytkowników ?!

a kto tu mówi o proszeniu gdyby kilku milionowa lub wielokrotność, grupa ludzi skierowała petycję,ultimatum,że albo robicie natychmiast porządek w kwestii szpiegowania bo jak nie to szukamy innej przeglądarki  to wtedy miny by im z......,utrata kilku,kilkunastu milionów użytkowników  no cóż  myślę że musieli by na nowo przekalkulować zyski i straty ,czy warto szpiegować i tracić użytkowników ,

Posted
Just now, john doe said:

a kto tu mówi o proszeniu gdyby kilku milionowa lub wielokrotność, grupa ludzi skierowała petycję,ultimatum,że albo robicie natychmiast porządek w kwestii szpiegowania bo jak nie to szukamy innej przeglądarki  to wtedy miny by im z......,utrata kilku,kilkunastu milionów użytkowników  no cóż  myślę że musieli by na nowo przekalkulować zyski i straty ,czy warto szpiegować i tracić użytkowników ,

:mdr:

My serio cały czas dyskutujemy o Maxthonie ?!

Posted
19 minutes ago, kophew said:

Wie ktoś czy każda wersja przeglądarki nas szpieguje. Portable/zainstalowana, windows/linux/android?

Testy dotyczyły tylko przeglądarek na system Windows.

I nie ma żadnego znaczenia, czy przeglądarka ( czy inne oprogramowanie) jest w wersji instalacyjnej, czy portable.

Dla Twojej informacji - wersja na Androida również posiada UEIP...

Posted
On Thursday, July 14, 2016 at 7:46 PM, magg said:

Testy dotyczyły tylko przeglądarek na system Windows.

I nie ma żadnego znaczenia, czy przeglądarka ( czy inne oprogramowanie) jest w wersji instalacyjnej, czy portable.

Dla Twojej informacji - wersja na Androida również posiada UEIP...

magg co o tym myślisz 

Posted
1 hour ago, john doe said:

magg co o tym myślisz 

Nie zostało tu nic nowego napisane :wacko: - typowy PR - owy bełkot.

Każdy niech to tłumaczy/ rozumie sobie na swój własny sposób.

Jeśli ktoś nie wierzy w te wyjaśnienia,nie jest przekonany do poszanowania prywatności przez Maxthona - powinien zmienić przeglądarkę.

Posted

Zgadzam się, martwi fakt, że błąd z działaniem chęci przystąpienia do UEIP istnieje od 2007 roku (sic!).

Ciekawi mnie tylko jedna rzecz, w danych od Exatela pokazywany jest adres http://mbank.pl razem z całym GETem, wyprowadzcie mnie z błędu, ale nawet jak próbuję podsłuchać komunikację wiresharkiem to otrzymam co najwyżej zaszyfrowane dane z HTTPSa. Pachnie to trochę manipulacją aby podburzyć, lub szokować użytkowników w stylu "o bo to strona banku, pewnie wykradają hasła i loginy". Prawdopodobnie przesłane strony internetowe to tzw. magicfill a nie faktyczne przesłanie adresu każdej odwiedzonej strony internetowej.

• 4 months later...
Posted (edited)

Najgorsze, że z Mx-a korzysta mi się lepiej (wygodniej), niż z tych wszystkich - niby - nieszpiegujących typu: chromy, opery czy inne firefoxy. Prawdę mówiąc mam gdzieś czy małe, żółte oczka mnie podglądają. Co podejrzą? Strony z narzędziami czy nawet torrentami, jakie przeglądam albo ceny w sklepach wysyłkowych? Co im to da? Wyślą mi reklamy narzędzi czy filmów? :D

Edited by rzviro