john doe Posted July 14, 2016 Report Share Posted July 14, 2016 http://www.dobreprogramy.pl/Maxthon-to-spyware.-Polscy-badacze-przechwycili-utajniona-komunikacje-z-Chinami,News,74766.html https://zaufanatrzeciastrona.pl/post/bardzo-sie-zdziwie-jesli-to-wyjdzie-na-jaw-czyli-wyrzuccie-maxthona/ 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
magg Posted July 14, 2016 Report Share Posted July 14, 2016 Czekamy teraz na oficjalne stanowisko Chin (czytaj twórców Mx) Zapowiada się interesująco... W międzyczasie, każdy kto martwi się o swoją prywatność, niech używa innej przeglądarki. Link to comment Share on other sites More sharing options...
john doe Posted July 14, 2016 Author Report Share Posted July 14, 2016 2 minutes ago, magg said: Czekamy teraz na oficjalne stanowisko z Chin Zapowiada się interesująco... a kto nas nie szpieguje,w mniejszym lub większym zakresie robią to wszyscy twórcy oprogramowania i niestety nic się z tym nie da zrobić oczywiście można zmienić przeglądarkę, ale kto mi da gwarancję że za jakiś czas gdy będę korzystał z nowej przeglądarki będąc w iluzorycznym przeświadczeniu że to co robię,jakie strony przeglądam i że nikt nieupoważniony nie ma dostępu do tych informacji a tu ni z tego ni z owego specjaliści od bezpieczeństwa stwierdzą że i w tej przeglądarce jestem szpiegowany i co w tedy znów ma szukać nowej ile można ,szczerze mam zagwostkę nie wiem co zrobię na pewno będę śledził ten temat Link to comment Share on other sites More sharing options...
magg Posted July 14, 2016 Report Share Posted July 14, 2016 12 minutes ago, john doe said: a kto nas nie szpieguje,w mniejszym lub większym zakresie robią to wszyscy twórcy oprogramowania i niestety nic się z tym nie da zrobić oczywiście można zmienić przeglądarkę, ale kto mi da gwarancję że za jakiś czas gdy będę korzystał z nowej przeglądarki będąc w iluzorycznym przeświadczeniu że to co robię,jakie strony przeglądam i że nikt nieupoważniony nie ma dostępu do tych informacji a tu ni z tego ni z owego specjaliści od bezpieczeństwa stwierdzą że i w tej przeglądarce jestem szpiegowany i co w tedy znów ma szukać nowej ile można ,szczerze mam zagwostkę nie wiem co zrobię na pewno będę śledził ten temat Tylko, że w większości przypadków jesteś "informowany" o zbieraniu informacji o Tobie. I teoretycznie nie musisz się na to zgadzać/ możesz wyłączyć szpiegowanie. A jak wynika z tych testów - Maxthon nie respektuje tego . I w tym jest problem... Link to comment Share on other sites More sharing options...
john doe Posted July 14, 2016 Author Report Share Posted July 14, 2016 8 minutes ago, magg said: Tylko, że w większości przypadków jesteś "informowany" o zbieraniu informacji o Tobie. I teoretycznie nie musisz się na to zgadzać/ możesz wyłączyć szpiegowanie. A jak wynika z tych testów - Maxthon nie respektuje tego . I w tym jest problem... myślę że sami użytkownicy muszą wymóc zmiany w tym zakresie ponieważ maxthon a dokładniej ludzie którzy decydują w jaką stronę ma zmierzać ten program, sami z siebie nie cofną się ani o pół kroku ,zobaczymy jaka będzie reakcja,odzew w chinach bo tam jest najwięcej ludzi korzystających z mx,jak to mówią w kupie siła Link to comment Share on other sites More sharing options...
magg Posted July 14, 2016 Report Share Posted July 14, 2016 11 minutes ago, john doe said: myślę że sami użytkownicy muszą wymóc zmiany w tym zakresie ponieważ maxthon a dokładniej ludzie którzy decydują w jaką stronę ma zmierzać ten program, sami z siebie nie cofną się ani o pół kroku ,zobaczymy jaka będzie reakcja,odzew w chinach bo tam jest najwięcej ludzi korzystających z mx,jak to mówią w kupie siła Przypomnij mi - kiedy - cokolwiek się zmieniło w Maxthonie, pod wpływem próśb użytkowników ?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
kawczyna Posted July 14, 2016 Report Share Posted July 14, 2016 Obawiam się czy wystarczy odwagi małym żółtym rączkom cokolwiek napisać. "Jak się nie podoba to nie będzie miseczek z ryżem przez miesiąc no i co nam zrobicie?" Link to comment Share on other sites More sharing options...
magg Posted July 14, 2016 Report Share Posted July 14, 2016 Tak jak można było się spodziewać - dostałem tylko lakoniczną odpowiedź na temat tego "problemu" : W skrócie " to nie tak miało być - jutro to sprawdzimy" . Link to comment Share on other sites More sharing options...
john doe Posted July 14, 2016 Author Report Share Posted July 14, 2016 2 minutes ago, magg said: Przypomnij mi - kiedy cokolwiek się zmieniło w Maxthonie pod wpływem próśb użytkowników ?! a kto tu mówi o proszeniu gdyby kilku milionowa lub wielokrotność, grupa ludzi skierowała petycję,ultimatum,że albo robicie natychmiast porządek w kwestii szpiegowania bo jak nie to szukamy innej przeglądarki to wtedy miny by im z......,utrata kilku,kilkunastu milionów użytkowników no cóż myślę że musieli by na nowo przekalkulować zyski i straty ,czy warto szpiegować i tracić użytkowników , Link to comment Share on other sites More sharing options...
magg Posted July 14, 2016 Report Share Posted July 14, 2016 Just now, john doe said: a kto tu mówi o proszeniu gdyby kilku milionowa lub wielokrotność, grupa ludzi skierowała petycję,ultimatum,że albo robicie natychmiast porządek w kwestii szpiegowania bo jak nie to szukamy innej przeglądarki to wtedy miny by im z......,utrata kilku,kilkunastu milionów użytkowników no cóż myślę że musieli by na nowo przekalkulować zyski i straty ,czy warto szpiegować i tracić użytkowników , My serio cały czas dyskutujemy o Maxthonie ?! Link to comment Share on other sites More sharing options...
magg Posted July 14, 2016 Report Share Posted July 14, 2016 Nie tylko Polacy zaczynają narzekać http://news.softpedia.com/news/maxthon-browser-collects-sensitive-data-even-if-users-opt-out-506327.shtml http://www.threatgeek.com/2016/07/chinese-web-browsers-perfect-reconnaissance-tool.html Link to comment Share on other sites More sharing options...
kophew Posted July 14, 2016 Report Share Posted July 14, 2016 Wie ktoś czy każda wersja przeglądarki nas szpieguje. Portable/zainstalowana, windows/linux/android? Link to comment Share on other sites More sharing options...
magg Posted July 14, 2016 Report Share Posted July 14, 2016 19 minutes ago, kophew said: Wie ktoś czy każda wersja przeglądarki nas szpieguje. Portable/zainstalowana, windows/linux/android? Testy dotyczyły tylko przeglądarek na system Windows. I nie ma żadnego znaczenia, czy przeglądarka ( czy inne oprogramowanie) jest w wersji instalacyjnej, czy portable. Dla Twojej informacji - wersja na Androida również posiada UEIP... Link to comment Share on other sites More sharing options...
john doe Posted July 15, 2016 Author Report Share Posted July 15, 2016 On Thursday, July 14, 2016 at 7:46 PM, magg said: Testy dotyczyły tylko przeglądarek na system Windows. I nie ma żadnego znaczenia, czy przeglądarka ( czy inne oprogramowanie) jest w wersji instalacyjnej, czy portable. Dla Twojej informacji - wersja na Androida również posiada UEIP... magg co o tym myślisz Link to comment Share on other sites More sharing options...
magg Posted July 15, 2016 Report Share Posted July 15, 2016 1 hour ago, john doe said: magg co o tym myślisz Nie zostało tu nic nowego napisane - typowy PR - owy bełkot. Każdy niech to tłumaczy/ rozumie sobie na swój własny sposób. Jeśli ktoś nie wierzy w te wyjaśnienia,nie jest przekonany do poszanowania prywatności przez Maxthona - powinien zmienić przeglądarkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anthemion Posted July 16, 2016 Report Share Posted July 16, 2016 Zgadzam się, martwi fakt, że błąd z działaniem chęci przystąpienia do UEIP istnieje od 2007 roku (sic!). Ciekawi mnie tylko jedna rzecz, w danych od Exatela pokazywany jest adres http://mbank.pl razem z całym GETem, wyprowadzcie mnie z błędu, ale nawet jak próbuję podsłuchać komunikację wiresharkiem to otrzymam co najwyżej zaszyfrowane dane z HTTPSa. Pachnie to trochę manipulacją aby podburzyć, lub szokować użytkowników w stylu "o bo to strona banku, pewnie wykradają hasła i loginy". Prawdopodobnie przesłane strony internetowe to tzw. magicfill a nie faktyczne przesłanie adresu każdej odwiedzonej strony internetowej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzviro Posted November 20, 2016 Report Share Posted November 20, 2016 (edited) Najgorsze, że z Mx-a korzysta mi się lepiej (wygodniej), niż z tych wszystkich - niby - nieszpiegujących typu: chromy, opery czy inne firefoxy. Prawdę mówiąc mam gdzieś czy małe, żółte oczka mnie podglądają. Co podejrzą? Strony z narzędziami czy nawet torrentami, jakie przeglądam albo ceny w sklepach wysyłkowych? Co im to da? Wyślą mi reklamy narzędzi czy filmów? Edited November 20, 2016 by rzviro Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts