Piotr_85 Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Zna ktoś jakieś sposoby które pozwalają przyspieszyć pracę przeglądarki na słabszych laptopach? Niestety mimo że jestem długo z maxthonem to od jakiegoś czasu strony wczytują mi się coraz wolniej, o otworzeniu kilku kart naraz nie będę nawet wspominać. Najnowsza opera radzi sobie pod tym względem wiele lepiej, jednak wolę maxtona pod wieloma względami i wolałbym jeszcze popróbować coś zrobić z wydajnością. Link to comment Share on other sites More sharing options...
PerritoCaliente Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 jak masz mozliwosc to dokup ramu troche. Bo maxthon troche zzera ramu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
magg Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Podaj dokładne parametry tego laptopa. Co do możliwości "tuningu" Maxthona w celu jego przyśpieszenia - nie istnieją żadne oficjalne ani nieoficjalne sposoby usprawnienia jego działania (chyba że potraktować "czystą instalację" jako sposób przyśpieszenia). Ewentualnie możesz wyłączyć Adblocka, rozszerzenia - jeśli ich używasz. Obecnie wszelkie nowoczesne przeglądarki są trochę "zasobożerne" - jedne sobie z tym radzą lepiej, inne gorzej. Ale nie przesadzałbym - Maxthon działa sprawnie nawet na starym komputerze klasy Pentium 4. Oczywiście nie dotyczy to Flasha - on na takiej konfiguracji w każdej przeglądarce będzie strasznie powolny. Zawsze możesz spróbować Nitro ;P Jeśli Twój laptop jest naprawdę stary/ powolny/ nie nadający się do rozbudowy - proponowałbym zainstalowanie nań jakiejś dystrybucji Linuxa z lekkim środowiskiem graficznym (LXDE/LXQT,Xfce czy nawet Openbox). Podpowiadam, że wersja linuksowa Maxthona również jest dostępna... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotr_85 Posted March 9, 2015 Author Report Share Posted March 9, 2015 Laptop to Intel core i3 3217U 1.8GHz 4 GB ram Karta Intel HD Graphics 4000 Gforce 720M czyli taki zwykły laptop do pracy, lepszy stacjonarny dopiero w planach. Adblocka mam wyłączonego bo używam zewnętrznych programów a z blokadą flasha mam problem. Znalazłem z dodatków tylko flash blocka ale nie blokuje mi prawie żadnych elementów w przeciwieństwie do opery. Link to comment Share on other sites More sharing options...
voyvod Posted March 9, 2015 Report Share Posted March 9, 2015 Ja mam bardzo podobną konfigurację jednak u mnie Maxthon działa szybko, myślę że ta konfiguracja chyba nie ma nic do rzeczy. Piszesz że u Ciebie Opera radzi sobie o wiele lepiej, u mnie zupełnie odwrotnie. W Operze strony wczytują się wolniej a pierwsze jej uruchomienie trwaaaa i trwaaaa... Z tego też powodu przesiadłem się kilka miesięcy temu na Maxthon'a bo do Opery nie miałem już siły. Dodam jeszcze że Adblock oraz Ad Muncher działają jednocześnie i na Maxthon'ie nie widzę żadnych spowolnień. Problem chyba musi tkwić gdzie indziej, ba tylko gdzie ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts